2019: 3993 consultations, 510 operations, 2811 glasses (med+sun)

Steun Ophthalmology Worldwide

Help mee cataract te bestrijden in Congo en doe een schenking aan Ophthalmology Worldwide.

Zo kunt u hen helpen »

Nioki 4-20 oktober in Congo (RDC)

De wachtzaal, zoals steeds bij het begin van een missie boordevol hoopvol wachtenden.

Een andere planeet, verslag door Patrick

Procure St Anne Kinshasa

Of ik even naar ons Pearle hoofkwartier in Mechelen wou komen voor een onderhoud met een paar mensen van OWW.
Zonder grote verwachtingen er naartoe.
Ik had inderdaad een motivatiemail gestuurd om mee te gaan naar Congo, maar gezien mijn iets gevorderde leeftijd dacht ik kansloos te zijn.
Tot mijn stomme verbazing kreeg ik dezelfde avond de bevestiging dat ik mee mocht .    Naar Congo !!    Een groot, ver, tropisch en vooral onbekend en onbereikbaar land.
Rendez-vous in Zaventem op 4 oktober om 8,00 u. s ´morgens.  Kennismaken met de andere deelnemers van de missie.  Het bleek vlug dat iedereen goed besefte dat dit geen toeristische trip was.   Als totaal onbekenden voor mekaar moesten we in Congo een team gaan vormen.

Aankomst in Kinshasa.  Ik wist dat er een cultuurschok ging komen en toch was het tafereel onderweg naar de Procure hallucinant.  Wat een kolossale stad, wat een verschil met onze geordende, gereglementeerde wereld !

Nioki

De dag erna een binnenlandse vlucht naar Nioki. Vanuit de lucht kan je zien dat Congo dooraderd is met rivieren, zijrivieren en meren.

Aankomst in Nioki ! Al meteen overvalt je de hitte, de belangstelling van kinderen, de gastvrijheid. Hup, onmiddellijk in stoet te voet naar het hospitaal om alles klaar te zetten.

Er hadden ong. 3000 mensen zich aangemeld voor een consultatie.   Nog tijdens de installatie van ons `winkeltje´ kwamen de eerste klanten al van de consultatie met een voorschrift.   Ik kwam er snel achter dat ik onze strenge Pearle precisienormen hier niet kon toepassen.  Het kwam er op neer dat je met de  beperkte middelen het beste resultaat probeerde te bereiken voor elke persoon.   Meestal lukte dat, met veel geduld , soms met gevloek, frustratie.   En soms konden we niks bereiken.   Dan moesten we uitleggen aan een Congolees die van heinde en ver kwam met alle kosten die zo´n tocht met zich meebracht,  dat we zijn zicht niet meer konden verbeteren.
Maar dat woog toch niet op tegen het aantal mensen die dankzij OWW en Pearle toch wel konden geholpen worden.   De genoegdoening te zien dat je met een simpele bril iemands leven kon verbeteren of zelfs veranderen was fantastisch.  Wat afgedankte brillen nog kunnen betekenen voor iemand anders !

Met werkuren van 8,00 u. tot 18,00 u. met s´ middags een pauze vlogen de dagen voorbij aan een hoog ritme.    
De artsen opereerden van s´ morgens tot s ‘avonds en leverden een prachtprestatie.   Met een nieuwe lens konden sommige grootouders voor de eerste keer hun kleinkinderen zien.

De Congolezen waren vriendelijk en dankbaar.  Omgaan met deze mensen was niet moeilijk zelfs al spraken ze alleen lingala.    Het zijn plantrekkers en hebben gevoel voor humor.    ´´Mondele, mondele´´ kon je horen uit alle huisjes en tuintjes als we s ´morgens met de jeep (de enige auto die in Nioki rondrijdt) door de straatjes naar het hospitaal reden.  Kinderen roepen dat naar blanken.

Congo heeft op mij een diepe indruk nagelaten. Vooral door het werk maar ook door…..alles. Door de natuur, het klimaat, de avondlijke wandeling met zaklampen naar de villa´s, de onvergetelijke uitstap naar Inunu waar we werden onthaald als koningen. Of de merkwaardige afscheidsplechtigheid waar heel het dorp op afkwam.

Ik kan niet anders dan de mensen van OWW en Pearle die dit voor mij mogelijk gemaakt hebben hartelijk bedanken.   En ik hoop dat ik mijn klein steentje kon bijdragen.
Patrick Van Bael
Pearle Opticien

Missie naar Basankusu Congo(RDC) 1-14 april

Met een leestest wordt het leescomfort nagegaan. Heel wat patiënten zijn zo verheugd om het herwonnen leesplezier dat ze moeilijk te stoppen zijn...

Verslag van de missie.

De missie 2019 naar Basankusu kende een wat moeizame start. De verkiezingen bleken een farce en de relaties van het regime met België zaten in januari onder het vriespunt. Daarom werd er besloten om de kat even uit de boom te kijken en het vertrek uit te stellen tot er meer duidelijkheid was. Niet iedereen kon zich opnieuw vrijmaken in april maar uiteindelijk slaagde Yann er toch in om een equipe van 12 man samen te stellen voor vertrek op 1 april.

De wachtzaal, zoals altijd, boordevol.

Sabine Bonnet en Kristine Van Ruymbeke waren de oogartsen die het vliegtuig namen op Zaventem tezamen met de assistenten in opleiding aan de universiteit van Luik : Marie Leflot, Hiba Zemirli en Laurent Saikali. Catherine Walkiers en Claude Toko gingen mee als verpleger. Dorine Devolder en Chris Verougstraete – die 68 jaar geleden geboren is in Basankusu – waren manusje van alles. Charlotte Valck van Pearle Opticiens en ging mee om tezamen met Jan Raymaekers de brillenwinkel te runnen en Yann Huyghebaert overzag als naar gewoonte het geheel. Wanneer we s’avonds aankwamen in Kinshasa zaten dokter Richard Hardi met drie van zijn medewerkers op ons te wachten achter een biertje in de Procure Saint Anne.

2350 consultaties
277 operaties

De samenwerking met de Congolese dokters Simon-Pierre Kasongo, Thomas Enduka en technisch assistent Patient Kabilo zouden een schot in de roos blijken. Richard had in zijn zog ook Andras Hajdu meegebracht die een foto- en filmreportage maakte over het werk van Richard in Congo. Ook hij is een toffe peer en één van zijn foto’s staat ondertussen in National Geographic. De tijd was beperkt want op maandag 15 april moest iedereen weer in België present tekenen dus er werd hard doorgewerkt. We hebben 3600 patiënten kunnen helpen waaronder 2350 met een consultatie, 277 chirurgische ingrepen en een 2000tal brillen. Mooi om zien was hoe de Congolese dokters de Belgische assistenten de kneepjes van het chirurgievak bijbrachten en een andere nieuwigheid is dat de Congolese verplegers die nu al enkele jaren meedraaien in de lunetterie het brillenwerk zullen voortzetten tijdens onze afwezigheid. We gaan kijken hoe dat heeft gelopen volgend jaar in januari 2020.

Tot dan.

HOE KUNT U ONS HELPEN?

Schenk een

BRIL

Sponsor een

TOESTEL

Doe een

SCHENKING

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf u in voor de

NIEUWSBRIEF

Nioki

Basankusu