Steun Ophthalmology Worldwide

Help mee cataract te bestrijden in Congo en doe een schenking aan Ophthalmology Worldwide.

Zo kunt u hen helpen »

Basankusu Congo (RDC) voorjaar 2020

Van 25 januari tot 8 februari was deze ploeg in de Congolese evenaars provincie aan de slag.

Deze keer beginnen we met de cijfers want ze zijn indrukwekkend. 2402 patiënten werden onderzocht op consultatie. Daarvan kregen er 1300 medicatie mee naar huis. 1531 werden een bril aangemeten en 271 waaronder 12 kinderen ondergingen een operatie. Niet iedereen echter moest langs de consultatie passeren. 333 oude klanten kenden al de weg naar de apotheek voor hun medicatie. En zo kwamen er ook 1282 rechtstreeks naar de lunetterie om hun bril te vernieuwen. In totaal dus een 4000tal mensen die we konden helpen op die 12 dagen. Op zaterdag 25 januari waren we in Zaventem vertrokken en de volgende dag konden we aan de slag in Basankusu waar het hospitaal keurig opgeschilderd op ons lag te wachten. Op 8 februari kwamen we net voor de zondvloed los barste terug aan de grond in Kinshasa en de om 5 uur in ochtend erop landden we in de storm op Zaventem.

Het enige wat we nu nog onder controle moeten krijgen is het weer. “We” dat waren dit jaar de verpleegsters Virginie De Maeseneire en Vicky Van Roy; Ruben Van Landeghem, Gaetane Ghion, Gregory Laruelle, Jasmien Dam waren de assistenten oogartsen in opleiding van de KU Leuven en de UC Louvain-la-Neuve en Balazs Geiszelhardt die oftalmologie doet in Budapest was er al weer voor de derde keer bij. De oogartsen van wacht waren Claude Heintz en ouwe getrouwen Richard Hardi en Kristine Van Ruymbeke . Steven Minnaert had zijn handen vol met het vernieuwen van de elektriciteitsvoorzieningen in hotel en hospitaal. Dorien Devolder was weer op post in de brillenwinkel tezamen met Thomas Burton van Pearl en Jan Raymaekers. En Marijke Van Gael sprong waar nodig bij zoals onze immer bezige chef de mission Yann Huyghebaert. En uiteraard werden we bijgestaan door de Soeur Victorine Bofili en haar uitgebreide team dokters, verplegers en assistenten.

We kijken nu al uit naar (de meteo van) 2021.

... En wat met Nioki 2020?

We vrezen dat er voor 2021 niet alleen op goed vliegweer gehoopt moet worden. Voor Nioki, de missie is gepland voor oktober van dit jaar, word het heel twijfelachtig dat die zal kunnen doorgaan.

Gelukkig maar dat in Afrika het virus niet zo virulent huis houdt als in het Noorden, maar dat is de toestand nú. Zullen wij Congo wel binnen mogen zonder gevaccineerd te zijn? In Afrika wordt corona gezien als een ziekte van “l' homme blanc”.

Voorlopig blijven we de missie voorbereiden, de inpak is gepland voor juni, verder blijft het afwachten.

HOE KUNT U ONS HELPEN?

Schenk een

BRIL

Sponsor een

TOESTEL

Doe een

SCHENKING

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf u in voor de

NIEUWSBRIEF

Basankusu