2014 Africa in the grip of Ebola

Steun Ophthalmology Worldwide

Help mee cataract te bestrijden in Congo en doe een schenking aan Ophthalmology Worldwide.

Zo kunt u hen helpen »

Ebola

2014 was een slecht jaar voor Centraal Afrika. De Ebola-ramp had ook voor OWW gevolgen. In een buurland, op 250 km van Basankusu, was er een haard van besmetting.
Als we er rekening mee houden dat sommige van onze patiënten meer dan 500 km afleggen, dan lag ook Nioki in de gevarenzone.
De missie van dokter Veughelen aan de universiteit van Lubumbashi ging wel door en Dr. Emmanuelle Paco ging Dr. Richard in Mbuji-Mayi twee weken helpen bij de operaties. Ook Dr. B. Smeets moest omwille van Ebola zijn missie opschorten.

Dr. Emanuelle Paco in Mbuji-Mayi

De missie is zeer goed verlopen, werk in overvloed en alles werd vooraf klaar gezet door Richard zijn ploeg die erg efficiënt, gemotiveerd en competent is.
Ik werd bijzonder goed  ontvangen in hun centrum en maakte onmiddellijk deel uit van de groep. Gemakkelijke en boeiende contacten. De aanpassing aan hun chirurgische technieken veriep traag, wij werken anders, maar het ging. Meer moed en veel nedrigheid heb je daar nodig.
In de consultatie heb ik verschikkelijke dingen gezien ... Richard zijn dagen zijn dan ook onvoorstelbaar ; wat die aan competentie verworven heeft is verbijsterend.
Warm dat het er was, en luidruchtig zodat een siësta van 17 tot 18 uur onontbeerlijk was.We zijn naar de elektrische centrale gereden en naar Miabi, waar we een dag consultaties gehouden hebben. Zo heb ik ook de « buiten » gezien, een school en onvangsthuis van Don Bosco, en een communauteit van de Zusters van Liefde waar gehandicapten opgevangen worden ... wat een verschil met Nioki. Ik heb er ook enkele huisartsen en interessante persoonlijkheden ontmoet waarmee we de geschiedenis van de streek en de gezondheidsprogramma's besproken hebben.
De laatste dag van het verblijf heeft de grote familie van de COR  (Centre ophtalmologique Saint Raphael) me met een afscheidsfeest verrast dat ik niet snel zal vergeten, onder andere door de Afrikaanse rok en blouse die ik er kreeg en door het eten van (lekkere!) geroosterede rode mieren. De vele blijken van vriedschap die ik er mocht ontvangen zullen mij voor altijd bijblijven.
Het was dus een mooie missie, ik kreeg er mijn plaats als waarnemer en solidaire collega en ik heb er heel veel geleerd.

Lubumbashi

Onze missie liep van 18 oktober tot 1 november 2014.
Deelnemers : Dr. Danny Veugelen, oogarts te Tienen en oogchirurg verbonden aan het UZ Leuven en Dr. Tim Veugelen, laatstejaars assistent oftalmologie UZ Leuven.
Doel van missie : opstarten en instructie phaco cataractchirurgie op de dienst oftalmologie van het universitair ziekenhuis van Lubumbashi (Baush & Lomb phacomachine aanwezig).
Locatie : Université de Lubumbashi (Katanga), Faculté de Médicine, Service d’ophtalmologie.
Diensthoofd : Prof. Dr. Chenge Gaby.
Na de initiële oppuntstelling van apparatuur en operatiesetting werden er tijdens ons verblijf 40 phaco cataractingrepen uitgevoerd.
Er werd ook instructie gegeven over het gebruik van een nieuwe automatische perimeter en B-scan echotoestel.
Danny Veugelen

HOE KUNT U ONS HELPEN?

Schenk een

BRIL

Sponsor een

TOESTEL

Doe een

SCHENKING

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf u in voor de

NIEUWSBRIEF