2011 missions in Mbuji-Mayi and Nioki

Steun Ophthalmology Worldwide

Help mee cataract te bestrijden in Congo en doe een schenking aan Ophthalmology Worldwide.

Zo kunt u hen helpen »

Juli in Mbuji-Mayi

Bij Dr Richard Hardi in Mbuji-Mayi

 

Ook 2011 is weer een sterk jaar geweest voor OWW. Twee missies; de eerste ging door in juli, toen hebben twee oogartsen, Jacqueline Koller en Kristin Van Ruymbeke, geassisteerd door de verpleegster Wencke Boutens, dokter Richard Hardi in Mbuji-Mayi geassisteerd tijdens een medische campagne tegen cataract.

Als enige oogarts voor honderdduizenden Congolezen staat dokter Richard voor een immense opdracht. Mbuji-Mayi is de derde grootste stad van Congo en hoofdplaats van Oost-Kasai (Volgens het CIA factbook een stad met 1,5 a 3,5 miljoen inwoners). Het is er dikwijls onrustig want er worden diamanten en goud gedolven en het is een moeilijk bereikbaar gebied. De bijstand van onze ploeg is voor hem dan ook een flinke opsteker geweest.

 

Nioki 30/9 tot 15/10

De missie in Nioki zit er op ... en nu moe en tevreden naar huis.

 

De tweede missie, onze “grote” missie, ging naar gewoonte door in Nioki, met 9 oogartsen, 2 verpleegsters, 2 optiekers en een logistiek&administratieve kracht. Twee weken werken, 6 dagen op 7.

Met dank aan logistiek&administratie hebben we er ook cijfers bij:

939 ingeschreven patiënten,

202 cataract operaties,

42 andere chirurgische ingrepen,

9 laser behandelingen,

301 medische brillen en 125 zonnebrillen en

123 patiënten kwamen medicatie bijhalen.

Opmerkelijk was dat dokters uit twee naburige hospitalen met ons willen samenwerken om in hun streek (Bandundu stad op 100km en Mbali-Iboma op 65km) een eerstehulppost voor oogverzorging willen oprichten. Er werd afgesproken dat ze tijdens de missie in 2012 bij ons een bijscholing mogen volgen en dat we zullen nagaan hoe we hen materieel gaan kunnen helpen

HOE KUNT U ONS HELPEN?

Schenk een

BRIL

Sponsor een

TOESTEL

Doe een

SCHENKING

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf u in voor de

NIEUWSBRIEF

Van harte dank!

Speciale dank aan iedereen die ons tweedehandse brillen bezorgt. Regelmatig komen er bij mij thuis pakjes toe met enkele brillen, toegestuurd of aangebracht van zowat overal. Jacqueline in Ath en Wencke in het Kortrijkse zorgen voor regelmatige leveringen.

 

Recentelijk is het netwerk van “Oogmerk” opgestart. Optiekers plaatsen in hun zaak een doos waarin de klanten hun oude brillen, bestemd voor OWW, kunnen deponeren. Ook de keten Pearle Optics” heeft zich geëngageerd hetzelfde te doen.

 

In de brillenwinkel