top of page

Basankusu in februari 2018.

Dernière mise à jour : 7 juin 2023

Het begon al met de aanvraag van visa op de ambassade in Brussel : eindeloos gepalaver voor onze chef de mission Yann Huyghebaert wegens de trubbels in Congo, “les tracasseries". Bisschop Joseph Mokobe Ndjoku heeft ons dan officieel en persoonlijk uitgenodigd en we waren vertrokken. Het volgende probleem was het materiaal. Onze containers stonden drie dagen voor de start van de missie nog op de kaai van de Kongostroom in Kinshasa. De enige oplossing was een vrachtvliegtuig te charteren. Een grote hap uit ons budget. Maar onze aankomst op het kleine vliegveld was triomfantelijk.


Twee vliegtuigen

tegelijk hadden ze in Basankusu nog nooit gezien.Na 4 jaar werken op dezelfde plaats


hebben we zo een naambekendheid gekregen dat we veel patiënten gezien hebben die we niet verwachtten. We waren met z’n dertienen en kwamen handen tekort. Duizenden mensen die van heinde en verre met hun oogproblemen naar Basankusu kwamen. Met de prauw, de moto, de fiets, soms 500 kilometer te voet.’s Morgens hoorden we aan het ontbijt dat diezelfde nacht weer een boot met 200 nieuwe patiënten was gearriveerd. We hebben ons best gedaan. Oogartsen van dienst waren Kristine Van Ruymbeke, Jef Jansen, Sabine Bonnet en Richard Hardi. Ze werden geassisteerd door Francois Xavier Crahay, Matthieu Terlinchamp, Antoine Safi uit Luik en Balasz Geiszelhardt uit Budapest, allen oogartsen in opleiding. Hilde Caers en Claude Toko waren de dienst verpleging. Chris Van den Broeck zorgde voor ondersteuning in de consultatiezaal.Pearl Opticiens zorgde er voor dat

Katheline Stalon mee de brillenwinkel kon bemannen tezamen met Jan Raymaekers. En uiteraard werden we bij dit alles geholpen door het personeel van de hopital Saint Joseph. Yann Huyghebaert superviseerde het geheel. Meer dan 2000 consultaties en 250 operaties op 11 dagen. En dik 2000 brillen. Eén case maar. Een jongetje van 10. Aan twee ogen blind. Toen we vertrokken is ie ons komen uitwuiven. Mede dankzij onze gulle sponsors.

Volgend jaar opnieuw!

Jan Raymaekers
71 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout

Comments


bottom of page